Eesti Raudtee alustas tänasest Tartu lasteaedades ja koolides kohtumisi, et õpetada lapsi mõistma raudteega kaasnevaid riske ja ohte. See on oluline, kuna üha enam lapsi puutub kokku raudteega selle läheduses liikudes või ka rongisõidul kodust kooli.

Eesti Raudtee ohutusjuhi Tarvi Viisalu sõnul annavad arutelud lastega raudtee ohutusest neile teadmised õigeks käitumiseks raudtee läheduses ning aitavad ennetada ohtlikke olukordi, mille peale lapsed ei pruugi ise tulla.

„Sageli räägivad lapsed koolides erinevatest ohtlikest raudteel toimunud juhtumitest oma sõpradega ning kindlasti aitavad sellised koolitused neid sisukamalt läbi mõtestada ja tulevasi õnnetusi ära hoida. Lapsed küsivad palju küsimusi ja on asjast huvitatud, usun, et nende teadmine levib teistelegi,“ ütles Viisalu. Raudtee ohutuse silmas pidamine on tema sõnul eriti oluline ka seepärast, et tulevikus hakkavad rongid kiiremini sõitma ja see tähendab ka suuremat vajadust arvestada turvalisusega.

Eesti Raudtee ohutussaadikud Marius Kupper ja Tarvi Viisalu alustasid koolitusi esmalt Raatuse kooli 1.-3. klassidest, kus on kokku ligi 220 last. Järgmisena mindi Ristikheina lasteaia eelkooliealiste rühmade 30 lapse juurde. Videote ja arutelu sisaldavate koolitustega jätkatakse kuni järgmise aasta alguseni.

Tartu Linnavalitsuse kriisikoordinaatori Evelin Uibokandi sõnul sai projekt alguse kevadisest Tartu linna kriisikomisjonist, kus Eesti Raudtee pakkus, et teevad koolidele-lasteaedadele koolitusi. Tänaseks on soovijate hulk jõudnud ligi kuue Tartu kooli või lasteaiani.

„Kutsume üles teisigi Tartu piirkonna koole ja lasteaedu Eesti Raudteega ühendust võtma, et lapsed oleks riskidega kursis ja teaks, kuidas turvaliselt käituda. Tartus on raudteeohutus kindlasti oluline teema ja mida rohkem lapsi puudutada, seda turvalisem on nende käitumine ka siis, kui lapsevanemaid juures pole,“ ütles Uibokand.

Eesti Raudtee on ohutuskoolitustega tegelenud läbi aastate. Eelmisel aastal koolitasid ohutussaadikud kokku ligi 5000 last üle Eesti nii koolides kui ka lasteaedades. Koolitused on kohandatud vastavalt laste vanuserühmale.