Eesti Raudtee Tapa sõlmjaam sai uue keskkonnasäästliku südame

Eesti Raudtee täna Tapal avatud uus liginullenergiahoone tõstab piirkonna tähtsust raudtee jaoks olulise sõlmpunktina ja kannab rohelist mõtteviisi nii uute keskkonnasäästlike lahenduste kui ka varem raudteel kasutuses olnud materjalide taaskasutuse poolest.

 “Tapa jaam on tänaseks läbinud suured ehitustööd, et kanda Eesti Raudtee taristu mõistes väga olulist rolli – peale kaubarongide sorteerimispargi on tegemist keskse vahejaamaga nii Tartu kui ka Narva suunalisele reisirongiliiklusele,” ütles Eesti Raudtee juhatuse esimees Kaido Zimmermann. “Nagu kogu Tapa raudteejaama rekonstrueerimisprojekt, paistab ka uus hoone silma oma keskkonnasõbralikkusega, seal on päikesepaneelid, maasoojuspump ja elektriautode laadimiskoht. Samas sorteerimispargi ehitamiseks taaskasutasime varem raudteel olnud materjale.”

Tapa vallavanem Riho Telli sõnul on Tapa ja Eesti Raudtee areng üks tervik ja raske on ette kujutada Tapat ilma raudteeta.

“Kasvavad kinnisvarahinnad ja kerkivad kaubanduskeskused annavad märku, et Tapa atraktiivsus elukeskkonnana on kasvamas ja raudteel pole siin üldse väike roll. Teoksil on ka väga suured projektid, näiteks kogu Tallinn–Tartu–Narva suuna elektrifitseerimine,” ütles Tell. “Eraldi tahaksin toonitada Eesti Raudtee panust Tapa jaamahoone ja veetorni renoveerimisse, mis on Eesti Raudtee jaoks sisuliselt heategevusprojekt. Eesti Raudtee panus on investeering meie tulevikku, elukvaliteeti, puhtamasse elukeskkonda ja innovatsiooni.”

"Savekatel on olnud au teostada peatöövõtjana Tapa raudteejaama uue liginullenergia haldushoone projekteerimis- ja ehitustööd. Ehitus oli tehniliselt keeruline, aga tänu kõigi osapoolte sujuvale koostööle ja pühendunud tiimile suutsime ehitustööd valmis saada ligi kuu aega enne tähtaega, mis on ehitusvaldkonnas tugev tulemus,” ütles Savekate OÜ Tallinna osakonna juhataja Madis Vanatoa. “Ligi 2500m² brutopindalaga taristu ehitusprojekti teeb eriliseks keskse juhtimissüsteemi ruum, mis on ka hoone süda ja kust hakatakse juhtima piirkondlikku raudteeliiklust. Loodame, et see süda tiksub veel kaua." 

Sorteerimispargi ja haldushoone ehitus maksis kokku ligi 25 miljonit eurot ja see on suurim Eesti Raudtee ehitusprojekt peale Koidula jaama uuendamist. Uude hoonesse kolivad kõik Tapal asuvad Eesti Raudtee teenistused ja ametid, näiteks teeamet, elektrivõrkude amet, telekomi ja turvangusüsteemide amet, liiklusteenistuse ja ohutusteenistuse töötajad.

Ühe osana Tapa jaama rekonstrueerimistöödest rajati Kauba 8 paiknevasse garaaži ka rööbastee ja loodi veduridepoo, millega külastajatel oli täna võimalik ka kohapeal tutvuda.

Lastele rääkisid raudtee ohutusest Operation Lifesaver Estonia raudteeohutuse saadikud ning tutvumiseks oli kohal Eesti Raudtee eritehnika. Meeleolu lõid Full House Band ja Moonaküla Muusikaakadeemia.

Tapa raudteejaam on Eesti Raudtee üks viimase aasta suurimaid ümberehitusi ning selle näol on tegemist ringmajandusliku ehituse edulooga, mis näitab, kuivõrd saab taaskasutusega ühendada kestlikkust ja ajaloolist väärtust.

Tänase ürituse galerii, fotode autor Kristiin Elmat. https://drive.google.com/drive/folders/16eZVjrCGvrxCZx_BYd6WCe_uz5k-1MN0?usp=share_link